7 tipp téli kerékpározáshoz

Erre figyelj, ha télen kerékpározol


Még a hideg téli hónapokban is élvezheted a kerékpározás örömét, ha megfelelően felkészülsz a kihívásokra. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, amelyek segítenek biztonságosan és kényelmesen bringázni a hideg időben. Ne feledkezz meg arról sem, hogy már most érdemes elkezdeni gondoskodni a tavaszi szezonra való felkészülésről!

1. Ruha és felszerelés:
Speciális hővédő ruházat: Országúti kerékpározáshoz érdemes beszerezni speciális hővédő ruházatot, amely megvédi a menetszél ellen. Vízálló felszerelés: Ha nap mint nap kerékpározol, fontos a vízálló táska használata. Sárvédők és láncápolás: A sárvédők használata, valamint a lánc rendszeres tisztítása és ápolása elengedhetetlen a téli időjárásban.

2. Nyeregben ne fázz:
Fej- és végtagvédelem: Télen különösen fontos a megfelelő fej- és végtagvédelem. Ügyelj a cipő és zokni méretére, hogy megfelelő szigetelő légkamra alakuljon ki.    Kesztyűválasztás: Válassz megfelelő méretű kesztyűt, akár egy mérettel nagyobbat is, hogy megőrizd a hőszigetelést.

3. Rétegek és sportkerékpározás:
Sportkerékpárosoknak: Használj réteges öltözéket, például izzadságelvezető réteget, vastagabb anyagú hosszú ujjú mezt és nadrágot, valamint szélálló, lélegző réteget. Profi kantáros nadrág: A lábak védelmére elegendő egy rétegű profi kantáros nadrág is.

4. Látszódj és láss is:
Megfelelő világítás: A megfelelő világítás kiemelten fontos télen. Kerüld a olcsó, alacsony fényerővel rendelkező lámpákat, és inkább válassz olyat, amely biztosítja a láthatóságot.

5. Szervizelés:
Tavaszi felkészítés: Gondoskodj a bicikli tavaszi felkészítéséről már a téli hónapokban. Ne hagyd az utolsó pillanatra, hogy ne kelljen heteket várnod a szervizbe.

6. "Csináld magad" karbantartás:
Saját karbantartás: Ha van rá lehetőséged, nézd át vagy végezd el magad a szükséges karbantartásokat. Az ingyenesen elérhető „Csináld magad” cikkek segíthetnek ebben.

7.  Ügyelj a megfelelő tapadásra:
Téli időjárás esetén a csúszós utak és havas területek kihívást jelenthetnek. Válassz olyan kerékpárgumikat, amelyek jó tapadást biztosítanak a nedves és jeges felületeken. A szélesebb és profiltérrel rendelkező abroncsok segíthetnek a stabilabb vezetésben. Ha a környezeted gyakran szenved havazástól, fontolóra veheted a téli abroncsok használatát, amelyek kifejezetten hideg időjárási körülményekre lettek tervezve.

A téli kerékpározás nemcsak kihívásokat, de különleges élményeket is tartogathat. Tartsd szem előtt ezeket a tippeket, és készülj fel már most a tavaszi szezonra!

Sokan hajlamosak későn kezdeni a biciklijük szervizelését, ami az első napsütéses tavaszi hétvégén a szervizek túlterheltségéhez vezethet. Ha a jó idő beköszöntével kapunk észbe, egészen biztosan heteket kell várnunk, mire biciklire ülhetünk. Aki előre gondolkodik, az most nézeti át a kerékpárját, vagy ha van műszaki affinitása és szerszámai akkor akár elvégezheti ezeket a karbantartásokat, saját maga is. Az ingyenesen elérhető „Csináld magad” cikk sorozatunk nagy segítség lehet azoknak, akik maguk vágnának bele” – mondta Ardó Tamás.

Fotók (forrás: Bikepro.hu):