Amit nem tudtál a Fővám téri és Szent Gellért téri metró állomásáról

A budapesti 4-es metró Fővám téri és Szent Gellért téri állomása zsebelte be az első helyet közösségi építészet kategóriában az ArchDaily nemzetközi építészeti portál 2015 ArchDaily Building of the Year Awards elnevezésű versenyén!


DuoColor - Mosaic Studio - Üvegmozaik - www.uvegmozaik.hu

A budapesti 4-es metró Fővám téri és Szent Gellért téri állomása bebizonyította, hogy nemcsak közlekedési infrastruktúraként szolgálhat, hanem ikonikus építészeti alkotásként is megállja a helyét. Az ArchDaily, az egyik vezető nemzetközi építészeti portál, az őszinte és szenvedélyes rajongók által végzett szavazatok alapján évről évre díjazza a legkiemelkedőbb építészeti műveket.

A 2015 ArchDaily Building of the Year Awards versenyén a budapesti metróállomások megnyerték a közösségi építészet kategóriában járó első helyet. A szavazatokat több mint másfél millió építészeti szakember és rajongó adta le, ami azt mutatja, hogy ez az elismerés igazán rangos és reprezentatív a szakmában.

A verseny tizennégy kategóriájában, melyek közé tartozik például az oktatási, hivatali, kereskedelmi, vallási és sportlétesítmények, a budapesti 4-es metróállomások kiemelkedtek a versenytársak közül. A portál szerint az idei díjazottak között olyan elismert építészek és tervezők is szerepeltek, mint a Pritzker-díjas Álvaro Siza Vieira, valamint fiatal tehetségek, például a koppenhágai EFFEKT építésziroda.

A Sporaarchitects nevű fiatal budapesti építészeti iroda tervezte a Fővám téri és Szent Gellért téri állomásokat, amely már korábban is elnyerte a díjazás elismerését az architizer.com-on. Az épületek nemcsak látványukkal, hanem társadalmi, környezeti és gazdasági kihívásokra adott egyedi megoldásaikkal is lenyűgözték a szavazókat.

Ezek az elismerések nem csupán az építészeti alkotások művészi értékét hivatottak hangsúlyozni, hanem azt is, hogy az építészet és a közlekedés összekapcsolása milyen fontos szerepet játszhat egy város életében és fejlődésében. A budapesti 4-es metróállomások ezáltal nemcsak a város közlekedését szolgálják, hanem emlékezetes pontjai is lettek Budapest építészeti kultúrájának.